SUKCES PO POZNAŃSKU 4/2022

| KWIECIEŃ 2022 77 N o jak to, kto… Kura, bo musiała znieść jajko. Ale skąd wzięła się kura? Oczywiście, że z jajka. I tak moglibyśmy do końca świata i jeden dzień dłu- żej. W teorii ewolucji Darwina, zarówno jajko, jak i kura ewoluowały równocześnie z ptaków niebędących kurami. Nie składały kurzych jaj, lecz stopniowo, z upływem czasu, stawały się coraz bardziej podobne do współczesnych kur domowych. Teologia mówi o mocy stwórczej. No i masz! Problem dalej istnieje. My jednak skupmy się na smako- witości jajka. JAJKO JAKO SYMBOL Jest to najważniejszy symbol wielkanocny, oznaczający triumf życia nad śmiercią i początek nowego życia. Jest więc ściśle związany ze Zmartwychwstaniem Jezusa. To także symbol życia rodzącego się wraz z wiosną. Dlatego musi się znaleźć w koszyczku do święconki. PERFEKCYJNE JAJKO Problemem nie mniejszym od tego, co było pierwsze, jest to, jak ugotować jajko, by było takie, jakie chcemy. Ile razy okazało się, że miało być na miękko, a po rozbiciu sko- rupki było ugotowane na twardo. Każdy z nas ma jakieś swoje sztuczki, często przekazywane z pokolenia na po- kolenie. Ja, przyznam się szczerze, korzystam z prostego urządzenia, jakim jest maszynka do gotowania jajek. Ni- gdy mnie nie zawiodła. A jak radzą sobie z tym problemem wielcy kucharze? Jamie Oliver, gdy gotuje jajka, dodaje odrobinę soli mor- skiej do wody, co zapobiega pęknięciu skorupki. Jajka wkłada do wrzątku i by było na miękko gotuje 5 minut, na półtwardo – 7 i pół minuty, a po 10 minutach ma jajka na twardo. Gordon Ramsey podczas wkładania jajka do wody delikatnie przechyla łyżkę tak, żeby skorupka nie uderzyła o dno garnka. Stopniowe wkładanie do wrzątku chroni jajko przed rozbiciem. By jajko było na miękko, należy trzymać je we wrzącej wodzie przez 4 i pół minuty. Obaj Panowie nie dodali, że ugotowanie to sztuka, ale by jajko utrzymało swoja miękkość, musi być natychmiast po- dane i zjedzone albo schłodzone. Skorupka działa jak ter- mos – utrzymuje ciepło wciąż ogrzewając jajko i powodując, że żółtko i białko ścinają się, mimo że już się nie gotują. NIEZBĘDNE JAJKO – Nie wyobrażam sobie gotowania bez jajek, a kuchni włoskiej szczególnie. Zresztą, jak mówi klasyk, można so- bie wyobrazić gotowanie czy pieczenie bez jajek…, ale po co – mówi szef kuchni włoskiej restauracji IL Padrino ze Starych Koszar. – Nie wyobrażam sobie też braku jajek na stole, czego staram się dowieść, prezentując przepisy na nieco oryginalniejsze jego podanie, na przykład w formie muffinka. Jajka na twardo kochają natomiast sosy, więc

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz