SUKCES PO POZNAŃSKU 4/2022

| KWIECIEŃ 2022 78 | SMACZNEGO podpowiem, jak je przyrządzić. Jeden z nich to klasyk, czyli sos tatarski. Absolutna kwintesencja jajek w jednym daniu. Jajko na twardo, któremu towarzyszy sos na jaj- kach, które są w majonezie. Pamiętajmy, że te sosy zna- komicie się sprawdzą także z mięsami, które królują na wielkanocnym stole. A perełką są zielone jajka, takie wio- senne ze szpinakiem. WEGE JAJKO Wszyscy twierdzą, że bez jajka nie ma świąt wielkanocnych. A jak, w takim razie, radzą sobie ci, którzy jajek nie jedzą? – Przy domowych wypiekach, dobrymi składnikami za- stępującymi jajko mogą okazać się: banan, mus jabłkowy, nasiona chia, aquafaba (woda po ciecierzycy) lub siemię lniane – mówi Roksana Malczyńska, miłośniczka kuchni roślinnej. – Jeśli zależy nam natomiast, by naszą potrawę cechował jajeczny posmak i aromat, warto dodać do niej sól kala namak, która słynie z intensywnego jajecznego smaku i zapachu. Taka sól świetnie sprawdzi się m.in . w sałatce jarzynowej lub w bezjajecznej paście kanapko- wej, zrobionej na bazie wędzonego tofu lub ciecierzycy. Kala namak, o której wspomniała nasza ekspertka, ce- chuje charakterystyczny kolor i jajeczny zapach. Surowce do produkcji czarnej soli pozyskuje się z kopalń w Ban- gladeszu, Indiach, Nepalu i Pakistanie. Ze względu na aromat, chętnie wykorzystywana jest w potrawach wege- tariańskich. Może warto spróbować, tak z ciekawości? A JAK ZASKOCZYĆ RODZINĘ LUB ZNAJOMYCH? – Chcąc przyrządzić potrawę, która zrobi „efekt wow” na stole wielkanocnym, warto poszukać w Internecie prze- pisów na wegańskie jajko na twardo. Takie jajko można zrobić z łatwo dostępnych składników, np. tofu, mleka so- jowego, agaru i kurkumy. Przygotowanie wegańskiej wer- sji może zająć nam trochę czasu, ale czego nie robi się dla smacznej i ciekawie wyglądającej święconki – stwierdza Roksana Malczyńska.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz