SUKCES PO POZNAŃSKU 4/2022

| KWIECIEŃ 2022 79 JAJKA FASZEROWONE SZPINAKIEM w 8 jajek w 250 g szpinaku w 50 g masła w 100 g żółtego sera w 50 g majonezu PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtka. Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem, duś przez 3-4 minuty, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw resztę do ostygnięcia. Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj starty ser oraz przyprawy. Dokład- nie wymieszaj. Farsz nakładaj do wydrążonych jajek i podawaj z kiełkami. SOS TATARSKI w 50 g marynowanych grzybków w 30 g kaparów w 1 czerwona cebula w 2 ogórki konserwowe w 200 g majonezu w szczypiorek w sok z cytryny w pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Maryno- wane grzybki drobno posie- kaj na desce, obok – w małą kosteczkę – pokrój cebulę oraz ogórka. Jeszcze przez chwilę siekaj wszystkie składniki. Przełóż do miseczki, dodaj posiekany szczypiorek, natkę, majonez i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj i dopraw pieprzem. SOS MUSZTARDOWY NA ZIMNO w 50 g musztardy Dijon w 3 żółtka jajka w 50 g masła w sok z cytryny w 50 ml śmietanki 30% w szczypiorek w sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Żółtka, masło i musztardę przełóż do wysokiego naczynia. Wszystkie składniki, najlepiej blenderem, wy- mieszaj na gładką masę. Do masy dodaj sok z cytryny i śmietankę, delikatnie mieszaj łopatką i do- praw do smaku. Na koniec dodaj posiekany drobno szczypiorek. MUFFINKI JAJECZNE w 6 jajek w 0,5 szklanki mleka 2% w 100 g tartego sera cheddar w 1 ząbek czosnku w 1 mała cukinia w 200 g pomidorków koktajlowych w 1 papryka w 2 szalotki PRZYGOTOWANIE: Cukinię, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek rozetrzyj na desce na mia- zgę. Pokrojone warzywa pomieszaj z serem, pozostawiając jednak kilka łyżek sera do posypania po wierzchu. Warzywa umieść w fo- remkach. Mleko zagotuj i połącz z przyprawami i roztartym czosn- kiem. Odstaw na bok, aby ostygło, dodaj jajka i dokładnie całość wymieszaj. Warzywa w foremkach zalej mlekiem z jajkami, posyp z wierzchu serem. Całość wstaw do nagrzanego do 160 0 C piekarnika na około 30 minut. SPECJALNIE DLA PAŃSTWA MAREK SZUBA, SZEF KUCHNI RESTAURACJI IL PADRINO, PRZYGOTOWAŁ KILKA JAJECZNYCH PRZEPISÓW: COŚ EGZOTYCZNEGO – STULETNIE JAJKO Niestety, nie zdążymy z przygotowaniem tego przysmaku Chińczyków na święta Wielkiej Nocy, bo jajka potrzebują 100 dni leżakowania. Proces przygotowania jaj polega na włożeniu surowych jajek (najczęściej kaczych lub ku- rzych) do blaszanego naczynia wypełnionego mieszanką gliny, niegaszonego wapna, herbaty, soli, łusek ryżowych i wody. Zamknięty pojemnik odstawia na około 100 dni (kilka, kilkanaście tygodni). W tym czasie dochodzi do procesu gaszenia wapna, w wyniku którego jajka się go- tują. Podczas tego procesu jajo zmienia swoją strukturę. Białko przybiera postać brązowej lub czarnej galaretki, a żółtko robi się szarozielone. Wiele osób uważa te jajka za zepsute, jednak nie są one zbukami. W wyniku zachodzą- cych reakcji chemicznych po prostu się konserwują. Nazwa stuletnie jaja pochodzi stąd, że koneserzy tej po- trawy, podobnie jak koneserzy win, przechowują je nieraz po kilka, kilkanaście, a nawet więcej lat, uznając, że im starsze, tym bardziej są smaczne.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz