SUKCES PO POZNAŃSKU 4/2023

| KWIECIEŃ 2023 34 | WARTE POZNANIA niczego nie zabrakło. – Wielkim zainteresowaniem od zawsze cieszy się babka gotowana – mówi Karolina Mohoń-Skowrońska z Cukierni Jagódka w Poznaniu. – Niezmiennie królują mazurki i sernik jako zwieńczenie słodkich rarytasów. W Cukierni Jagódka już trzy tygodnie przed święta- mi czuć zbliżającą się Wielkanoc. Poznaniacy tłumnie ruszają do składania zamówień. Potem rozpoczyna się cały proces. Trzeba zamówić surowiec, zaplanować pracę i wypiec tyle, by dla wszystkich starczyło. – Zdecydowa- nie najchętniej zamawianym wypiekiem u nas są okrągłe babki – mówi Karolina Mohoń-Skowrońska. – To bab- ki deserowe, drożdżowe i gotowane. Ta trzecia jest dość trudna w wypieczeniu, ponieważ wymaga czasu, a sprze- daje się najlepiej ze wszystkich. Warto dodać, że nie każda cukiernia ją wypieka i ma ją w swojej ofercie. Wszystko zaczyna się od wysmarowania form tłuszczem i przesypania mąki – jest to ważne w póź- niejszym etapie, bo powoduje, że gotowa babka gładko wychodzi z formy. – Następnie starannie odmierzamy proporcje i odpowiednio mieszając wszystkie składniki, gotową masę nakładamy do form i szczelnie zamykamy pokrywkami – opowiada Karolina Mohoń-Skowroń- ska. – Do nagrzanej wody zanurzamy formy do 3/4 ich wysokości i gotujemy 2,5 do 3 godzin, sprawdzając co jakiś czas, czy woda nie odparowała. Jeśli tak, musimy ją uzupełnić. Po ugotowaniu wyciągamy formy z wody, otwieramy dekielki i pozostawiamy babkę do odparowa- nia. Proces gotowania babki jest dość czasochłonny, ale wilgotność i porowatość miękiszu jest tego warta. Zresztą spróbujcie sami. MAZUREK I TORT Babka gotowana, którą mam okazję spróbować po raz pierwszy w życiu, polana jest czekoladą. Dzięki temu zachowuje swoją wilgotność. W smaku jest obłędna. Jak dotąd mój numer jeden. – W zeszłym roku mieliśmy za- W Cukierni Jagódka już trzy tygodnie przed świętami czuć zbliżającą się Wielkanoc. Poznaniacy tłumnie ruszają do składania zamówień

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz