SUKCES PO POZNAŃSKU 4/2023

| KWIECIEŃ 2023 WARTE POZNANIA | 33 WIELKANOC Dzisiaj nikt nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez tradycyjnego żuru z jajkiem i białą kiełbasą, faszerowanych jajek, pieczonych mięs czy chrzanu. Pamiętajmy, że chociaż to zdecydowanie mięsne święta, mają swój słodki akcent. Kto z nas nie kocha mazurków, sernika czy babki wielkanocnej? Osobiście nie znam. Dla mnie prawdziwym hitem jest babka gotowana z Cukierni Jagódka. To po prostu niebo w gębie. TEKST: JOANNA MAŁECKA | ZDJĘCIA: BONDERPHOTOGRAPHY N azywane są mięsnymi świętami. Miały po- kazywać odrodzenie się natury, jej bogactwo i radość z tego, że wszystko zmartwychwstaje. Stoły były bogato zastawiane, przygotowywano dziesiątki potraw i świętowano. Wielkanoc to święta życia, radości i nowego początku. Obok bogatej symboliki religijnej związanej ze zmartwychwstaniem Chrystusa, Niedzie- la i Poniedziałek Wielkanocny niosą ze sobą przepięk- ne ludowe tradycje, które czynią te dni jeszcze bardziej wyjątkowymi. Śniadanie otwiera modlitwa oraz zwyczaj dzielenia się jajkiem, który jest okazją do złożenia życzeń. Zazwyczaj wygłasza je gospodarz spotkania, życząc zgroma- dzonym domownikom i gościomwszelkiej pomyślności. SERNIK I BABKA GOTOWANA Okres świąt to też wzmożony czas pracy cukierni. To tutaj cukiernicy dwoją się i troją, by zdążyć wypiec mazurki, serniki i babki wszelkiej maści, by na stołach SŁODKA

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz