SUKCES PO POZNAŃSKU 7-8/2022

| 33 | LIPIEC/SIERPIEŃ 2022 wać odkąd został kucharzem i dowiedział się o istnieniu tego konkursu. Brał w nim udział czterokrotnie, dwa razy jako pomocnik i dwa razy jako kapitan drużyny. Po wy- granej otrzymał między innymi zaproszenie do programu kulinarnego Top Chef, pojawiały się również nowe pro- pozycje pracy. TRAMPOLINA DO KARIERY Przykłady tych sukcesów nie są odosobnione. Dla części zwycięzców KPP oznaczało chęć uczestnictwa w kolej- nych konkursach rangi światowej, dla innych – szefo- wanie kuchniom w najlepszych restauracjach. Dominik Brodziak, zwycięzca pierwszej edycji KPP, wspomina: – Faktycznie, po zwycięstwie było kilka propozycji no- wej pracy. Po konkursie zostałem awansowany na szefa zmiany i zostałem członkiem Reprezentacji Polski w Pu- charze Świata w Luxemburgu 2002 r. Sam start i zwy- cięstwo w konkursie spowodowało, że związałem się na wiele następnych lat z tą tematyką, przygotowując ko- lejne pokolenia młodych kucharzy do startu w konkur- sach kulinarnych – mówi. Przez ponad dwie dekady, kiedy organizowany był Kuli- narny Puchar Polski, poziom mocno poszybował w górę. Dotychczasowych zwycięzców to cieszy, podobnie jak fakt, że gastronomia w Polsce nieustannie się rozwija, a najlepsi mistrzowie kuchni bez pardonu rywalizują z kucharzami z całego świata. Bartosz Peter, dwukrotny zwycięzca finału KPP (w latach 2017 z Rafałem Kudliń- skim, w 2018 z Dawidem Wojciechowskim), zdobywca srebrnego i brązowego medalu w Kulinarnym Pucharze Świata, laureat nagrody Hermesa w kategorii Młody Ta- lent, jest kapitanem Reprezentacji Narodowej Kucharzy Polski. – Konkurs to jednorazowe wydarzenie, do którego możemy stworzyć coś wspaniałego – mówił Bartosz Peter w jednym z wywiadów udzielonych na kilkanaście mie- sięcy przed tym sukcesem. A jeśli ktoś miał jakiekolwiek wątpliwości, że uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski rzeczywiście stanowią ścisłą światową czołówkę mistrzów kuchni, to wątpliwości roz- wiała wiadomość, która na początku czerwca napłynęła z Abu Dhabi, gdzie rozgrywano finał Global Chef ’s Chal- lange – jednego z najważniejszych na świecie konkursów dla szefów kuchni. Bartosz Peter i Jego pomocnik Seba- stian Plasota zajęli w nim czwarte miejsce, wracając do Polski m.in . z nagrodą za najlepsze danie z halibuta. CODZIENNE SPEŁNIANIE MARZEŃ O udziale w KPP i sukcesie, który jest dzieckiem wielu ojców, pięknie mówi cytowany już Marek Rybacki: – Większość zwycięstw konkursowych, w tym to naj- ważniejsze w KPP, zawdzięczam także wspaniałym i wyrozumiałym właścicielom Hotelu „Sulbin” (w Gar- POWRÓT FINAŁU 20. edycja Kulinarnego Pucharu Polski rozciągnęła się w czasie na niemal trzy lata. Pandemia zniweczyła szanse na rozegranie wszystkich zaplanowanych konkursów nominowanych, a to wła- śnie zwycięstwo w jednym z nich upoważnia do udziału w poznań- skim finale. Szczęśliwie rywalizację wznowiono w czerwcu br. od Wielkopol- skiego Kucharza Roku 2022 – Konkursu im. Rafała Jelewskiego oraz „Smaków Galicji w Dębowym Dworze”. Kolejne z zaplano- wanych konkursów to: Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność, Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej oraz Mistrzostwa Pol- ski w Podawaniu Baraniny. Dwudniowy finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie podczas targów POLAGRA. Każdy z uczestników będzie miał pięć godzin na przygotowanie przystawki, dania głównego i deseru. O tym, kto zostanie zwycięzcą 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski, dowiemy się 26 i 27 września. Więcej informacji na www.kulinarnypuchar.pl i www.polagra.pl wolinie – przyp. red.), Dorocie i Marcinowi Warownym, którzy umożliwiali mi treningi, dawali swobodę w dzia- łaniu i wspierali nie tylko merytorycznie. Jest co wspo- minać, bo tak się składa, że pracuję nadal w tym samym miejscu – zauważa. – Pomimo różnych wydarzeń i zawi- rowań ostatnich czasów, firma ma się dobrze, a ja razem z nią. Każdy szef kuchni marzy o takiej pracy, gdzie może realizować swoje pomysły, koncepty i marzenia, ma wsparcie i zrozumienie właścicieli, grona pracowników oddanych i lojalnych wobec firmy. Nasi goście natomiast doceniają w pełni nasze wspólne zaangażowanie i kunszt jaki wkładamy w to, co robimy – podkreśla. Małe i duże sukcesy dotychczasowych zwycięzców Kulinarnego Pu- charu Polski można długo wyliczać. Wystarczy wspo- mnieć te z ostatnich miesięcy. W marcu 2022 r. Witold Iwański, zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski z 2006 r. i laureat drugiego miejsca w roku 2009, otworzył w War- szawie własną restaurację. Adam Kowalewski, który KPP wygrał w roku 2010 razem z Tomaszem Kazimier- skim, odbył kilka staży zagranicznych, podczas których rozwijał i poszerzał swoją kulinarną wiedzę. W 2014 r. dotarł do finału programu Top Chef. Zajął w nim dru- gie miejsce. Obecnie jest szefem kuchni w Bydgoszczy, w planach ma także swoją autorską restaurację. Tomasz Purol (zwycięzca KPP z roku 2007) w kwietniu został nowym szefem kuchni w White Marlin w Sopocie. Lau- reaci pierwszego miejsca z roku 2019 r., czyli Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, od niedawna szefują kuchni w poznańskim Porcie Sołacz. Po zwycięskim dla siebie finale mówili: – Jeśli macie marzenia, to spełniajcie je. Jak widać, warto! z WARTE POZNANIA

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz