SUKCES PO POZNAŃSKU - WRZESIEŃ 2020

sukces po poznańsku | WRZESIEŃ 2020 77 PRZYGOTOWANIE: rybę kroimy na paski grubości 2-3 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy piwo, jajka oraz proszek do pieczenia. Mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz szczyptą kurkumy dla koloru. Aby panierka wyszła idealnie puszysta i nie odstawała od ryby do jej przygotowania należy użyć dobrze schłodzonego, świeżego piwa. Przyprawioną rybę zanurzamy w cieście i wkładamy do głębokiego tłuszczu rozgrzanego do temperatury ok. 160 stopni. Smażymy 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, gdyż ciasto za szybko się zrumieni i rybą pozostanie w środku surowa. Sos: ogórka obieramy ze skórki i wykrajamy gniazdo nasienne. Trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie bardzo dokładnie odciskamy go z soku. Do miski ze startym ogórkiem dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, posiekane zioła – miętę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy łyżkę OUZO. Gotowy sos odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły. SKŁADNIKI: ◗ 1 kg fileta z dorsza ◗ 1 cytryna ◗ 300 ml schłodzonego piwa LECH PILS ◗ 1 szklanka mąki pszennej ◗ 2 jajka ◗ sól, pieprz ◗ szczypta kurkumy ◗ szczypta proszku do pieczenia ◗ olej do głębokiego smażenia SOS: ◗ 300 g jogurtu greckiego ◗ 200 g ogórków świeżych ◗ 1-2 ząbki czosnku ◗ 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine ◗ 1 łyżka greckiego alkoholu OUZO (opcjonalnie) ◗ 1/4 szklanki świeżej mięty ◗ pęczek koperku ◗ sól, biały pieprz FILET Z DORSZA W CIEŚCIE PIWNYM Z SOSEM TZATZIKI R E K L A M A

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz