SUKCES PO POZNAŃSKU - WRZESIEŃ 2020

78 | SMACZNEGO sukces PO POZNAŃSKU | WRZESIEŃ 2020 SUBIEKTYWNY, SMAKOWITY (I NIE TYLKO) PRZEWODNIK PO MIEŚCIE Jakie są najsmaczniejsze miejsca w Poznaniu wybrane przez smakoszy przyjeżdżających do stolicy Wielkopolski? Miejsca, które lubią odwiedzać, ludzie, z którymi lubią się spotykać… Przygotowaliśmy bardzo subiektywny przewodnik, a jego autorami są ludzie, którzy kochają dobrze zjeść, lubią miejsca z klimatem, zwiedzają świat, piszą książki i uczą o jedzeniu. Podczas zbierania materiału okazało się, że to, co poznaniakom się nie podoba, może zachwycać innych. Sami poczytajcie. TEKST: JULIUSZ PODOLSKI | ZDJĘCIA: ARCHIWUM Katia Roman-Trzaska założycielka Szkoły Gotowania Dla Dzieci „Little Chef”, od 11 lat jurorka w konkursie na Najlepszą Nalewkę Roku na Ogólnopolskim Festiwalu Dobre - go Smaku: – Na 100 procent polecam „A Nóż Widelec”. Tam zaglądam, choćbym była 100 km dalej. Kuchnia Micha- ła Kutra to laurka dla kuchni polskiej i kuchni mojego dzieciństwa. Pierogi ruskie z idealnym farszem i ciastem, pomidory pachnące latem. Schabowy z ziemniakami i kapustą nigdzie mi nie smakuje tak, jak tam. A consom- me z pomidorów jest w ręcz kulinarnym wydarzeniem. To jedna z moich ulubionych restauracji w Polsce. Kiedy jestem w Poznaniu bardzo lubię usiąść na Starym Rynku i obserwować „prztykające się” koziołki. Najbardziej lubię patrzeć na radość dzieci, dla których ten moment jest nieustanną niespodzianką. KUCHNIA MICHAŁA KUTRA TO LAURKA DLA KUCHNI POLSKIEJ Katia Roman-Trzaska

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz