SUKCES PO POZNAŃSKU 11/2022

| LISTOPAD 2022 18 | ZAPOWIEDZI STARTUJE RESTAURANT WEEK Po rekordowej edycji powraca najpopularniejsze biletowane wydarzenie w Polsce – Restaurant Week! Festiwal właśnie wystartował pod hasłem #FoodLooksGood! Trzy pięknie podane dania i koktajl dostępne będą w festiwalowej cenie 69 zł w ponad 400 najlepszych restauracjach. Rezerwacje trwają wyłącznie na https://RestaurantWeek.pl/. Które poznańskie restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie! TEKST: KAROLINA PIOTROWSKA | ZDJĘCIA: ARCHIWUM ORGANIZATORA Z aczynamy od raju dla wegan i wegeta- rian i zapraszamy do restauracji Na- dzieja, która mieści się przy ulicy wierzynieckiej 3. Dania bazują tu na produktach sezonowych od lokalnych dostawców, tworząc unikalne kompo- zycje. W ten fascynujący świat zaprasza szef kuchni, który specjalnie na Festiwal przygotował dwie wersje menu. Podczas Restaurant Week zjemy tu m.in. gołąbki z tempehem i ryżem w liściach ekologicz- nej botwiny podane na purée z pasternaku czy pierogi z roślinnym mięsem, kurkami i bioowsianą śmietaną. KOTLET W POMARAŃCZACH W sercu Poznania można pokusić się o rezerwację stolika w restauracji Wiej- skie Jadło. Na festiwalowiczów czekają dwa menu. Smakowite jedzenie znajdą dla sie- bie zarówno fani mięsa, jak i miłośnicy ryb. Kotlet wieprzowy w pomarań- czach z grzybami i ragout z fenkułu czy risotto grzybowe w liściach ka- pusty będą serwowane do 13 listo- pada. Polecamy się jednak spieszyć – najlepsze stoliki szybko znikają. AZJATYCKIE CUDA Komu tęskno do Azji, niech koniecz- nie odwiedzi Mai Pen Raj by Gotuyam. W mieszczącej się w centrum Poznania urokliwej restauracji serwowane są dania bazujące na autentycznych, taj- skich recepturach, przygotowane wy- łącznie z oryginalnych produktów.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz