SUKCES PO POZNAŃSKU 11/2023

| LISTOPAD 2023 102 | W OBIEKTYWIE FRANCUSKI RUCH GARAŻYSTÓW ZDJĘCIA: SHUUM HOTEL 7 października chwilę przed godziną 18 rozpoczęła się przedostatnia w tym roku kolacja degustacyjna z cyklu „Przez zmysły do Błogostanu” w hotelu Shuum w Kołobrzegu. Tematem wieczoru był Francuski Ruch Garażystów, wina pochodziły od jednego z prekursorów ruchu z Chateau Tessier w Saint Emilion. O winach opowiadał nam przedstawiciel Winnicy Tomasso Pezatti. Wieczór zaczęliśmy w Lobby, gdzie czekali na nas Tomasz Kolecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierow Polski, Beata Ławrukajtis, Head Sommelier w Shuum oraz francuskie sery i Crocon Bouche. Francuskie menu przygotował szef kreatywny Wiktor Ignaczak. Główną inspiracją przy menu była książka Marka Brzezińskiego „Kulisy Kulinarnej Akademii” – dziennikarza i kucharza, który ukończył legendarną Paryską Le Cordon Bleu. Wiktor odniósł się też do dorobku papieża gastronomii Paula Boquse’a, pokazując słynną zupę truflową, którą ugotował Paul dla prezydenta Francji. Na przystawkę dostaliśmy foie gras, boudin noir z wiśniami i fantastyczny Pezat Rouge. Żabie udko smażone z szalotką, ślimak z masłem ziołowym, ostryga z jabłkiem i octem winnym tworzyły drugą przystawkę. Do tego Pezat Blanc – mieszanka sauvignion i muscadelle. Do Vintage Claret z Bordeaux podano pierś gołębia z au jus, jeżynami i borowikami. Nie mogło zabraknąć klasyków kuchni francuskiej, wspomnianej już zupy truflowej i zupy cebulowej wg przepisu Paula Bocuse’a. Dla oczyszczenia kubków smakowych podano nam sorbet z szampana z cytrusami, była to krótka przerwa przed drugim daniem głównym spotkania, gdzie zaserwowano nam żabnicę z kalafiorem, brokułem, beurre noisette i sosem holenderskim, a do tego beczkowe chardonnay w Kaliforni – tam też tworzył wina Jonathan Maltus z Chateau Tessier. Kolacje kończyło Confit de Canard z ratatuille i pięknie zamszowym merlotem Chateau Tessier Grand Cru. Nie mogło zabraknąć słodkości od cukierniczki Agarty Sosnowskiej – Petit Fours to macarons, crème brulee i tarta tatin. Cykl „Przez zmysły do Błogostanu” kończy grudniowa kolacja „Grande Finale”. Tym razem menu przygotuje nam wyróżniony gwiazdką Michelin szef kuchni z Danii. z

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz