HORSE&BUSINESS 1/2024

Skutki niedoboru Obniżone stężenie witaminy E we krwi i w tkankach ma wpływ na: • tkankę mięśniową – powoduje słaby rozwój mięśni i osłabienie mięśni, zwiększa ryzyko mięśniochwatu oraz powoduje choroby mięśni u źrebiąt, • układ nerwowy – może prowadzić do chorób neurologicznych, • osłabienie odporności, • zmniejszenie wydolności i osłabienie regeneracji potreningowej, • funkcje rozrodcze – spowalnia plemniki, jest też istotna dla klaczy hodowlanych, • wzrok – może doprowadzić do uszkodzenia siatkówki, • skórę i jej wytwory, • procesy starzenia się organizmu, • przyspieszenie postępowania chorób przewlekłych, takich jak astma czy choroby metaboliczne, • spowalnianie regeneracji wątroby. Przypuszcza się też, że obniżone stężenie witaminy E we krwi i w tkankach zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory. Samodzielna kalkulacja Kalkulacja ilości witaminy E w dziennej dawce koni niemających dostępu do pastwiska jest dość łatwa. Na etykiecie paszy powinna widnieć informacja np. 300 mg/kg lub 300 IU, co oznacza, że w kilogramie paszy znajduje się 300 jednostek witaminy E. Następnie sprawdzamy wytyczne producenta. Jeśli zaleca podawać 5 kg takiej paszy dla konia o masie 500 kg, będzie to ilość 1500 jednostek na dzień – czyli ilość odpowiednia dla konia w treningu lekkim do średnio zaawansowanego. Jeśli zalecenie to 2 kg paszy na dzień, ilość wyniesie 600 jednostek i będzie zbyt niska. Należy wtedy uzupełnić dietę dodatkową suplementacją. aa Fot. Karolina Pilichowska H&B ŻYWIENIE 1/2024 101

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz