Horse&Business Magazine 2/2024

2/2024 99 Natalia Palmowska dietetyk ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej, amazonka w Poznaniu Dieta dla jeźdźców jest niezwykle istotna w prewencji niedożywienia, niedoborów czy różnego rodzaju problemów zdrowotnych. Pozycja jeźdźca na koniu i ruchy na nim wykonywane wpływają na wydatek energetyczny z uwagi na zwiększoną rekuperację masy mięśniowej. Wydatek energetyczny zmienia się również proporcjonalnie do wymagań dotyczących chodu i skoków. Według przeprowadzonych badań jeździec ma tendencję do podążania za ogólnymi trendami sportowymi – większa masa mięśniowa, jednak w porównaniu do innych populacji sportowych jeźdźcy mogą wykazywać większą masę tłuszczową. Podaż kalorii i makroskładników Jeździectwo jest energochłonną aktywnością wymagającą sporej ilości energii, ale proporcjonalnej do obciążenia konkurencyjnego i przygotowawczego podejmowanego przez jeźdźca. Dzienne docelowe spożycie powinno być dopasowane do logistyki treningu i zawodów, a także brać pod uwagę komfort żołądkowo-jelitowy oraz czas do następnego treningu. Zapotrzebowanie energetyczne nie jest łatwe do oszacowania, jednak jest pewna dolna granica podaży kalorii. Jeździec o prawidłowej masie ciała, który codziennie trenuje, powinien spożywać co najmniej 45 kcal/kilogram beztłuszczowej masy ciała. Przykładowo kobieta ważąca 50 kg, posiadająca 15% tkanki tłuszczowej i beztłuszczową masę ciała na poziomie 42,5 kg, powinna spożywać 1900 kcal na dzień, nie wliczając w to energii spożytkowanej na treningu. Jeśli mówimy o dniu treningowym, wówczas dodajemy wydatek energetyczny treningowy, np. 200-400 kcal. Węglowodany są najważniejszym i jednocześnie najbardziej ruchomym makroskładnikiem w diecie sportowców. Ich spożycie powinno być najbardziej zmienne i najbardziej dopasowane pod obciążenia treningowe, rodzaje treningów oraz długość i intensywność sesji treningowych. H&B ŻYWIENIE Zapotrzebowanie energetyczne nie jest łatwe do oszacowania, jednak jest pewna dolna granica podaży kalorii. Jeździec o prawidłowej masie ciała, który codziennie trenuje, powinien spożywać co najmniej 45 kcal/kilogram beztłuszczowej masy ciała. Fot. AdobeStock/anatoliycherkas

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz