LIDER BIZNESU 6/2022

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 59 TRENDY gleby. W odróżnieniu od klasycznego ogrodnictwa, gdzie raczej tworzy się monokultury, tutaj tworzy się zgrupowania roślin zróżnicowanych pod względem wielkości, z których każda ma pełnić jakąś funkcję, np. stabilizować glebę, przyciągać pożyteczne owady lub odstraszać szkodniki. Takie zgrupowania określa się jako gildia. Każdy jej element ma ważną rolę do speł - nienia, jednak nie każdy musi przynosić bezpośrednią korzyść człowiekowi w postaci zbiorów. EFEKT BRZEGOWY W projektowaniu permakulturowym wykorzystuje się również tzw. efekt brzegowy lub efekt styku. Uważa się, że rejon przejściowy na granicy dwóch odmiennych sys - temów, jak wody i lądu, jest najbardziej produktywny. Z tego powodu projektując zbiorniki wodne, tworzy się falistą linię brzegową, aby ją maksymalnie wydłużyć. Z kolei tworząc rabaty i ogródki ziołowe, często korzy - sta się ze spiralnych, esowatych kształtów. Dużą wagę przykłada się do minimalizowania wpływu człowieka na środowisko. Jest zasada, by im dalej od domostwa, tym mniej lub wcale nie ingerować w roślinność, dając przyrodzie wolną przestrzeń. Wszelkie rabaty i uprawy użytkowe powinny być przy domu, jak najbliżej. Im dalej od niego, należy zostawiać przestrzeń bardziej półdziką, pozwalając na proces renaturalizacji. W ERZE ZMIAN KLIMATU Permakultura to również szereg działań praktycznych, które mogą się okazać niezwykle cenne w dobie zmian klimatu i deficytu wody. Zbieranie deszczówki z dachów budynków i magazynowanie jej to podstawa. Ściół - kowanie warstwowe, gdzie sezon po sezonie dokłada się nowe warstwy ściółki organicznej, jak ścięta trawa, pozwalają również zatrzymać wodę w glebie. Dodat - kowo ogranicza rozwój chwastów, zapobiega erozji, sta - bilizuje temperaturę gleby. Ciekawą techniką jest Hügel - kultur. W podłużnych kopcach zakopuje się bele drewna, które rozkładając się, latami chłoną niczym gąbka wodę opadową, przez co stają się jej rezerwuarem na such - sze okresy. Rozkład drewna trwa do 20 lat, dostarczając dodatkowe substancje odżywcze do gleby w tym okresie. Kopce stanowią coś na kształt podniesionej grządki, na której można uprawiać warzywa. Istotną cechą permakultury jest tzw. uprawa no-dig. Oznacza to prowadzenie upraw bez przekopywania gleby i naruszania jej struktury, co zwiększa jej żyzność i pozwala ograniczyć nakłady pracy. Przygotowując nową rabatę, oczyszcza się tylko powierzchnię ziemi z nie - potrzebnych kamieni i innych elementów, dosypuje warstwę świeżego kompostu lub obornika, następnie wysiewa rośliny i sukcesywnie dokłada warstwy ściół - kującej. Z każdym kolejnym rokiem mikrobiota glebowa jest coraz bogatsza, co pozytywnie wpływa na wzrost i plonowanie roślin. Jedyny etap, gdy dopuszcza się inge - rencję w strukturę gleby, to sadzenie roślin. NAJWAŻNIEJSZY PIERWSZY KROK Zaczynając przygodę z projektowaniem permakulturo - wym, zaleca się zaczynać od małej skali, np. pojedynczej rabaty, by z czasem zdobywać doświadczenie i dokła - dać nowe elementy. Skala projektu nie ma znaczenia. Można zacząć od pojedynczej donicy z ziołami i warzy - wami. Przede wszystkim warto obserwować, jak dzikie rośliny współpracują ze sobą w naturalnym środowisku. To jakie gatunki ze sobą łączyć, to szeroka wiedza, po którą należy sięgać, studiując książki oraz materiały w sieci. Takim sztandarowym przykładem gildii, czyli grupy roślin we wzajemnej współpracy, jest trio: dynia, fasola tyczna i kukurydza. Ta ostatnia jest wsparciem dla fasoli. Ta z kolei wiąże azot w glebie, wzbogacając ją. Dynia zaś płoży się po ziemi, zacieniając ją i ograniczając rozwój chwastów. Permakultura to pełne połączenie z naturą. Nie stosuje się syntetycznych środków ochrony roślin, nawozy są pocho - dzenia wyłącznie organicznego. Dzięki wykorzystaniu ściółki rozwój chwastów jest mocno ograniczony, a zie - mia magazynuje wodę i składniki odżywcze. Na początku należy zgłębić temat i zdobyć potrzebną wiedzę, by móc korzystać z ogrodu w sposób bardziej zrównoważony i świadomy ekologicznie, a to ostatecznie przekłada się na zdrowsze życie. Cała idea ogrodnic - twa permakulturowego sprowadza się do po - dejścia, w którym pla - nuje się i dostosowuje charakter nasadzeń do możliwości i potencjału danego miejsca

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz