SUKCES PO POZNAŃSKU 1/2021

SMACZNEGO | 75 sukces PO POZNAŃSKU | STYCZEŃ 2021 się zastanowić, nim wyrzucimy do kosza przysłowiową kromkę chleba. Bo to, co wyrzucamy, najpewniej zostało przez nas kupione, więc to trochę tak, jakbyśmy wyrzuca- li do kosza własne pieniądze. W książce serwuję gotowe rozwiązania, dzięki którym można znacząco ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Na początek wystarczy wybrać te, które pasują do naszego stylu życia i diety. Co doradziłabyś osobom, które nie mają pomysłu i czasu na przygotowanie zdrowego posiłku? Od czego zacząć? Na początek polecam napisać na kartce kilka nazw potraw, które lubimy i które są dla nas łatwe w przygoto- waniu. Kolejnym krokiem będzie zaplanowanie posiłków na kilka dni do przodu. Dobrą praktyką jest gotowanie większych ilości, żeby jeden obiad wystarczył na 2 lub 3 dni. Można też zamrozić lub zawekować dodatkowe po- siłki. Wtedy nie musimy codziennie gotować od postaw. Jak rozsądnie robić zakupy? Myślę, że przemyślana lista zakupów to podstawa. Łatwiej ją stworzyć, gdy planujemy posiłki i znamy zawartość naszych szafek i lodówki. Na zakupy warto jest iść z pełnym brzuchem. Im bardziej jesteśmy głodni, tym więcej jesteśmy skłonni wydać na jedzenie. A skoro już mowa o pieniądzach, to warto wybrać się na zakupy z odliczoną gotówką. Kartę płatniczą zostawmy w domu – to skutecznie ochroni przed kuszącymi promocjami. Kiedy następna książka? Przyznam, że mam już kilka pomysłów. Liczę, że w naj- bliższej przyszłości uda się je zrealizować. A tymczasem dziękuję za rozmowę i życzę smacznej lektury „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. z Skąd Twoje zamiłowanie do gotowania? Anna Lena Lesz: Myślę, że zamiłowanie do gotowania wynika z jeszcze większego zamiłowania do jedzenia (śmiech). Jako dziecko byłam kulinarnie rozpieszczana przez babcię i mamę. Dzięki nim mam ogromny szacu- nek do jedzenia i doceniam domowe potrawy i wypieki. Prawdziwym testem okazały się dla mnie studia. To był czas, gdy zamieszkałam w Poznaniu i byłam odpowie- dzialna za swoje wyżywienie. Pamiętam, że pierwszą rze- czą jaką wtedy zrobiłam, była wizyta na Placu Wielkopol- skim, zakup warzyw na obiad i starej książki kulinarnej. Pokazujesz, że niektóre rzeczy można przyrządzić smacznie i szybko. Skąd czerpiesz pomysły? Gotowanie wcale nie musi zajmować wiele czasu, wszyst- ko zależy od przepisu i naszej fantazji. Proste dania odwdzięczają się krótkim czasem przygotowania. Na po- czątku przygody z gotowaniem radzę korzystać właśnie z takich receptur. Inspiracje do kolejnych potraw można czerpać z doświadczenia naszych mam i babć, książek czy Internetu. Moje pomysły na dania często są związane z zawartością lodówki. Jeśli mam w niej produkty, które zostały po poprzednim obiedzie, to staram się przygoto- wać z nich kolejny posiłek, tak aby nic nie zmarnować. Lubię wymyślać nowe potrawy, nie trzymam się kurczo- wo przepisów, raczej traktuję je jako inspiracje. Napisałaś książkę „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”. Okazuje się, że Polacy wyrzucają dużo jedzenia. Zaglądając do lodówki, faktycznie jeste - śmy w stanie wykorzystać wszystko i nie marnować jedzenia? Wyrzucamy sporo jedzenia i najczęściej jest to związane z przeoczeniem terminu ważności lub nieodpowied- nim przechowywaniem. Przykładowo do lodówki nie powinnyśmy wkładać bananów, bo ściemnieją, ziem- niaków, bo zaczną kiełkować i chleba, bo szybciej stanie się czerstwy. Większość produktów w naszej kuchni możemy wykorzystać do końca. Ze skórek pomarańczy można zrobić smażoną skórkę, idealną do świątecznych wypieków. Czerstwy chleb aż się prosi, aby przygotować z niego kolety lub pizzę. Z zalewy po ciecierzycy, czyli aquafaby, można upiec ciasto albo zrobić majonez. Z ja- rzynki do zupy, która już delikatnie podeschła, można zrobić wyborne frytki z piekarnika. Mocno dojrzały banan o ciemnej skórce może i nie wygląda apetycznie, ale w takiej formie jest najsłodszy. Warto go dodać np. do ciasta naleśnikowego zamiast cukru. Z nadmiarowych żółtek w 5 minut można ugotować prawdziwy budyń, taki jakim częstowały nasze babcie. W książce pokazuję przepisy z wykorzystaniem najczęściej wyrzucanych produktów. W ten sposób zachęcam do tego, aby chwilę

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz