SUKCES PO POZNAŃSKU 5/2022

78 | SMACZNEGO | MAJ 2022 ZŁOTO WIELKOPOLSKI Maj i czerwiec to czas szparagowych żniw. Co roku coraz więcej restauracji tworzy sezonowe karty, w których królują te warzywa, podobnie jak w domowych kuchniach w Wielkopolsce. Najbardziej popularne są białe z zasmażaną bułką na maśle czy słodko-kwaśna zupa. Ale szparagi można jeść także na surowo i są równie smaczne jak te gotowane! Pyszne są z grilla czy pod beszamelowym przykryciem. TEKST: JULIUSZ PODOLSKI | ZDJĘCIE: UNSPLASH W ielkopolska słynęła z produkcji szparagów już przed I wojną światową. Były one stąd eksportowane głównie do Berlina. Podobnie jest dzisiaj. Największym odbiorcą tego warzywa są nadal Niemcy - szacuje się, że w Polsce pozostaje 30-40 procent zbiorów. – Często się mówi, że jest to królewskie warzywo, jedno z najbardziej wartościowych, które można nabyć za plebejską cenę – mówi prof. Mikołaj Knaflewski z Uni- wersytetu Przyrodniczego, który od ponad 45 lat pro- wadzi badania przyczyniające się do rozwoju produkcji szparagów. SZPARAGI HISTORIA SZPARAGAMI PISANA Szparagi mogą się poszczycić tradycją, która liczy około 4500 lat. Uczeni odkryli na jednym ze staroegipskich ma- lowideł z roku 2700 p.n.e. różnego rodzaju jarzyny, między innymi pęczek szparagów. Starożytni Rzymianie byli entu- zjastami, a zarazem największymi zjadaczami szparagów w ówczesnych czasach. Pliniusz (23–79 p.n.e.) wspomina, iż największą sławą cieszyły się uprawy w Rawennie. I to właśnie z Włoch szparagi wyruszyły na podbój Europy. Po- chodzenie ich przypisywane jest również Azji. Starożytni Chińczycy znali je zarówno jako środek od kaszlu, jak i afro-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz